fbpx

What is an Overtime Premium?

Overtime Premium

Share This...

Overtime Premium

An overtime premium refers to the additional amount of money that employees are paid for the hours worked beyond their standard work hours. It’s essentially the “extra” portion of overtime pay that employees receive on top of their regular hourly wage.

The overtime premium is typically calculated as a percentage of the employee’s regular rate of pay. In many countries, including the United States under the Fair Labor Standards Act (FLSA), the standard overtime premium is 50% (often referred to as “time-and-a-half”). This means that for each hour of overtime work, employees are paid their regular hourly wage plus an additional 50% of that wage.

For example, if an employee’s regular wage is $20 per hour, the overtime premium would be $20 * 0.5 = $10. Therefore, for each hour of overtime, the employee would earn $20 (regular wage) + $10 (overtime premium) = $30.

The goal of the overtime premium is to compensate employees fairly for the additional time and effort they contribute beyond their normal work schedule, as well as to incentivize employers to manage their employees’ work hours efficiently. Some employers may also offer higher overtime premiums (such as double time, or 100% premium) for work on holidays, during nights, or after a certain number of consecutive hours worked.

Example of an Overtime Premium

Meet Mike, a computer technician who earns a regular hourly wage of $30. His company policy, in compliance with local labor laws, stipulates that any hours worked beyond the standard 40 hours per week are paid at “time-and-a-half.”

One week, due to an urgent project, Mike works a total of 45 hours.

First, let’s calculate the overtime premium. Since Mike’s company pays “time-and-a-half” for overtime, his overtime premium is 50% of his regular hourly wage, or $30 * 0.5 = $15.

Now, let’s calculate his overtime pay. Mike worked 5 hours of overtime, so his overtime pay is 5 hours * $15 (overtime premium) = $75.

However, remember that the $75 is just the extra amount Mike earns for his overtime hours. For each hour of overtime, he earns his regular wage ($30) plus the overtime premium ($15), for a total of $45 per hour. Therefore, his total overtime pay is 5 hours * $45 = $225.

Adding his regular wage for the 40 hours (40 hours * $30 = $1,200) to his overtime pay ($225), Mike’s total earnings for the week would be $1,425.

This example highlights how the overtime premium incentivizes and compensively fairly employees who work beyond their regular hours.

Other Posts You'll Like...

Want to Pass as Fast as Possible?

(and avoid failing sections?)

Watch one of our free "Study Hacks" trainings for a free walkthrough of the SuperfastCPA study methods that have helped so many candidates pass their sections faster and avoid failing scores...