fbpx

How to Calculate a Commission?

How to Calculate a Commission

Share This...

How to Calculate a Commission

Commissions are often calculated as a percentage of a transaction or sales volume. The specifics of how you calculate a commission will depend on the terms of the commission agreement, but here’s a simple example:

Let’s say a salesperson has a commission rate of 5% on all sales they make. If the salesperson sells $10,000 worth of products in a given period, their commission would be calculated as follows:

  • Convert the commission rate from a percentage to a decimal. In this case, 5% becomes 0.05.
  • Multiply the sales volume by the commission rate. Here, that’s $10,000 * 0.05 = $500.

So, in this example, the salesperson would earn a commission of $500 on $10,000 worth of sales.

Note that this is a basic example, and commission structures can become more complex. For instance, a commission could be tiered, meaning it increases at certain sales thresholds. In such cases, you would need to calculate the commission at each tier and add them together.

As always, make sure to understand the terms of your commission agreement fully before calculating your commission.

Example of How to Calculate a Commission

Meet Alex, a car salesman. Alex’s dealership offers a tiered commission rate based on the number of cars he sells each month. The tiers are as follows:

  • For the first 10 cars, Alex earns a 5% commission on each car sold.
  • For any cars sold beyond the initial 10 (up to 20 cars), Alex earns a 7% commission.
  • For any cars sold beyond 20, Alex earns a 10% commission.

In a particularly successful month, Alex sells 25 cars. Here’s how we’d calculate his commission:

Let’s say each car is sold for $20,000.

  • For the first 10 cars, Alex earns a 5% commission. That’s $20,000 * 0.05 (5% as a decimal) = $1,000 per car, so $1,000 * 10 = $10,000.
  • For the next 10 cars (cars 11-20), Alex earns a 7% commission. That’s $20,000 * 0.07 = $1,400 per car, so $1,400 * 10 = $14,000.
  • For the final 5 cars (cars 21-25), Alex earns a 10% commission. That’s $20,000 * 0.10 = $2,000 per car, so $2,000 * 5 = $10,000.

Adding these together, Alex earns $10,000 (from the first 10 cars) + $14,000 (from the next 10 cars) + $10,000 (from the final 5 cars) = $34,000 in commission for that month.

This is a simplified example, and actual car sales commissions can be more complex, often involving a base salary and other factors, but this should give you a basic idea of how tiered commission structures work.

Other Posts You'll Like...

Want to Pass as Fast as Possible?

(and avoid failing sections?)

Watch one of our free "Study Hacks" trainings for a free walkthrough of the SuperfastCPA study methods that have helped so many candidates pass their sections faster and avoid failing scores...